Veiligheid VCA-checklist

Begin jaren 1990 staken enkele Nederlandse tenoren uit de (petro) chemische nijverheid de hoofden bij elkaar om veiligheidsregels voor contractors vast te leggen. Zij wilden de veiligheid bij het uitvoeren van onderhouds- en constructiewerkzaamheden verbeteren.

Zeer snel ontstond hieruit een checklist die de basis vormde voor de doorlichting van zulke contractors: de Veiligheids Checklist Aannemers of de VCA-checklist.

VCA is dus niets anders dan een vragenlijst omtrent veiligheid, gezondheid en milieu, een doorzichtig systeem met vragen en verificatiepunten.

Een VCA-certificaat wordt opgelegd door de klanten. Zij eisen een VCA, BeSaCC of VCU-certificaat van hun leveranciers.

VCA checklist: VCA 2017/6.0

De nieuwe VCA-checklist, versie 2017/6.0, is een feit. Er zijn niet enkel inhoudelijke aanpassingen t.o.v. de vorige versie, maar ook op het procedurele vlak wijzigt er heel wat. Eén positieve uitkomst is het behoud van een uniform systeem dat bovendien recht doet aan de verschillende werksituaties waarin het systeem gebruikt wordt.

Naast de bestaande VCA* en VCA** geeft het nieuw ingevoerde certificatieniveau VCA Petrochemie een extra mogelijkheid om de juiste eisen voor de juiste situatie te stellen. VCA Petrochemie is bedoeld voor bedrijven of organisatorische onderdelen daarvan, die werkzaamheden verrichten aan (petro-) chemische installaties. Het is dus absoluut niet zo dat elke hoofdaannemer werkzaam in de (petro-)chemie het VCA Petrochemie certificaat moet hebben. Het gaat vooral om die bedrijven die én met onderaanneming werken én grotere complexe projecten onder handen nemen aan de (petro-)chemische installaties.

Een vergelijking tussen VCA*, VCA** en VCA Petrochemie:

VCA* (23 mustvragen):

Deze beoordeling is gericht op de directe beheersing van veiligheid, gezondheid en milieu tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer, zonder inschakeling van onderaannemers.

VCA** (27 mustvragen en 4/8 aanvullende vragen)

Deze beoordeling is gericht op de directe beheersing van veiligheid, gezondheid en milieu tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer, alsmede op de VGM-structuur (o.a. VGM-beleid, VGM-organisatie en verbetermanagement).

VCA Petrochemie (33 mustvragen en 1/2 aanvullende vragen)

Deze beoordeling is gericht op de directe beheersing van veiligheid, gezondheid en milieu tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer, op de VGM-structuur (o.a. VGM-beleid, VGM-organisatie en verbetermanagement), alsmede op specifieke aanvullende eisen voor de petrochemie.


BeSaCC = de "Belgische" criterialijst voor (onder)aannemingen

VCU = de aangepaste VCA-norm voor uitzendbureau's en interimkantoren

VCO = het (toekomstige) eisenpakket voor studieburelen

VGM = Veiligheid, Gezondheid en Milieu